Já, kuchařka

2. červen 2011 | 14.00 |
blog › 
Já, kuchařka

Za týden mám státnice a tak se pilně, ráda a intenzivně učím. Jenže dneska je u nás havárka vody a  do večera nepoteče ani kapka... a copak se dá učit, když neteče voda? Vymyslela jsem si tedy, že budu dělat činnost, kterou absence vody nijak neovlivňuje - vařit. A jaké jídlo nemá s vodou vůbec nic společného? Správně, polévka.

Před lety jsem jedla u Sargo cibulačku a ještě ten večer jsem si napsala o recept, protože mi skutečně zachutnala. Od té doby jsem číhala na tu pravou příležitost, kdy cibulačku udělat.

K cibulačce mám totiž vztah.
Když mi bylo - nevím, třeba deset, měla jsem před svátky a narozeninami své rodiny vždycky vymeteno. Tak ode mě jednou táta dostal misku na polévku, na které byl recept na cibulačku. Dlouhá léta ji měl v práci a dělal si do ní čaj. Potom dostal hrnek, miska skončila doma na pultu a máma sondovala, jestli ji může zlikvidovat. Zakázala jsem to, protože nelze vyhodit misku na cibulačku, aniž by v ní byla aspoň jednou cibulačka. Na misku se tedy na pultu dál prášilo, až jednou nenápadně zmizela do skříně s nepoužívanými věcmi.
Ale já o ní vím. S trpělivostí jsem čekala na pravou chvíli.

Recept mi radil použít pět velkých cibulí. Doma byly cibule jen malé a tak byl prvním logickým krokem ke zdárnému výsledku výpočet poměru objemu reálné malé a imaginární velké cibule.

Naše cibule měly obvod 15 cm.
o = 2πr = 6,28r
r = o/6,28 = 2,4 cm
V = 4/3πr3 = 58 cm3

U imaginární velké cibule jsem přijala předpoklad, že má průměr o nějakých pět centimetrů větší.
r = 5 cm
V = 4/3πr3 = 523 cm3

Tváří v tvář faktu, že bych místo jedné velké cibule měla nakrájet deset malých, jsem své výpočty vyhodila a nakrájela deset malých cibulí.
 Povařit deset minut, přidat dvě krabičky tavených sýrů, kousek bujónu a vody jen tak, aby to teklo. (Víc jí ani nebylo k dispozici.)

Vaření pro sebe a pro tátu má nesporný klad v tom, že já nejsem s to přiznat, že mi moje jídlo nechutná, a táta obvykle nevnímá, co jí. Takže je to hrozně moc dobrý!

(Autorství receptu patří jen a pouze Sargo, autorství vzorečku na objem patří jen a pouze Wikipedii.)

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Já, kuchařka lvice 02. 06. 2011 - 16:55
RE: Já, kuchařka jarmik 02. 06. 2011 - 17:24
RE: Já, kuchařka eithne 02. 06. 2011 - 17:41
RE: Já, kuchařka sargo 03. 06. 2011 - 18:08
RE(2x): Já, kuchařka eithne 03. 06. 2011 - 18:26
RE(3x): Já, kuchařka lentilka®sdeluje.cz 08. 06. 2011 - 21:56
RE(4x): Já, kuchařka eithne 08. 06. 2011 - 22:34
RE: Já, kuchařka anuska 04. 06. 2011 - 00:15
RE: Já, kuchařka boudicca 04. 06. 2011 - 19:57
RE: Já, kuchařka eithne 04. 06. 2011 - 20:43
RE: Já, kuchařka evi 06. 06. 2011 - 18:37
RE(2x): Já, kuchařka eithne 07. 06. 2011 - 09:28
RE: Já, kuchařka veruu®blbne.cz 09. 08. 2011 - 19:08
RE(2x): Já, kuchařka eithne 02. 09. 2011 - 14:09