Několik receptů z doby homeofficové v první půlce roku. Asi je prostě chci mít při ruce - třeba sem časem budu doplňovat další.
Pad thai bez receptu, zas tak skvělé nebylo. Ale když už jsem ho vyfotila... ehm :)
Kořeněná kuřecí směs - Mexiko (5/5)
(z Cestování za jídlem, s. 132, velmi upraveno)
2 ks kuřecí řízky nakrájené na nudličky
5 malých brambor
1 cibule
3 velká rajčata
3 stroužky česneku
nasekané oloupané mandle
sůl, pepř, skořice, chilli, rozmarýn, libeček
(banány, koriandr, rýže, tortilla)
Ve velkém hrnci osmažit kuře dozlatova a dát stranou. Udělat cibulku, přidat drcený česnek, agresivně okořenit vším vypsaným kořením (díky té skořici to úžasně voní), vložit oloupaná rajčata a rozdrtit. Přidat mandle, zalít 300 ml vody, povařit 30 min, přidat na malé kousky pokrájené brambory a vařit, dokud nejsou hotové (a průběžně dolévat vodu, aby se dokázaly dovařit - mně to hodně houstlo). Na závěr dozdobit čerstvým koriandrem.
Na pánvi osmažit na oleji (orig. na másle) dva banány a podávat společně. Já měla banány už hodně zralé a dost se rozplizly, ale i tak zkaramelizovaly. Je to společně s jídlem překvapivě dobré, ale po jedné porci jsem zbytek pánve omylem snědla místo dezertu, ehm :) A myslím, že to jako součást jídla být vůbec nemusí. (Původně tam měl být společně s banány i ananas, ale ten jsem nesehnala.)
Má se to podávat v tortille, ale já si k tomu udělala rýži a přijde mi to vhodnější, protože je to díky koření opravdu hodně výrazné jídlo, které je vhodné něčím utlumit. Asi nejvhodnější by byl recept + rýže v tortille.
5/5, mňam!
Hovězí na víně (5/5)
(souhrn mnoha receptů podle surovin doma, základ zde)
250 g hovězí zadní nakrájené na nudličky
4 mrkve
2 cibule
1 velká batáta
1 láhev červeného vína
bobkový list, bazalka, rozmarýn, pepř
vývar
Na orestované cibulce zprudka osmahnout maso, přidat mrkev, společně chvíli restovat a pak zalít láhví vína a trochou vývaru. (Drze používám Masox. Dřív jsem se za to styděla, ale ono je to i tak dobrý, takže už jsem to překonala.) (Já vím, že v málokterém receptu je celá láhev vína, ale ono mi nechutnalo, i když bylo jakostní a kdesi cosi, a výsledek byl vážně vynikající.) Přidat všechno koření, přiklopit pokličkou a pomalu táhnout. Půl hodiny před koncem přidat batátu pokrájenou na malé kostičky a dovařit do její akorát až jemně rozvařené konzistence (protože ten bramborový škrob skvěle dobarví omáčku).
Závěrem zkusit nesníst celý hrnec naráz.
Ale vyfotit to fakt nejde, aby to vypadalo pěkně :-D
Citrónový koláč z kokosové mouky (5/5)
(korpus původně od mámy, resp. babičky, a krém od Markéty z Norma Dream Team - ale obojí je už hodně modifikováno)
Nejvíc nejlepší dezert na celým širým světě. (A minimálně Sargo je v tom se mnou.) Až při poslední várce jsem ho vypilovala k dokonalosti - polovinu hladké (pšeničné) mouky jsem nahradila moukou kokosovou a korpus je díky tomu o ach tolik moc lepší! Mokrý, i když zcela propečený, s lehkým tónem jiné chuti (nejde poznat, že je to kokosová mouka, ale zároveň jde poznat, že to není klasická mouka)... geniální.
A přitom byla vždycky největší výhrou tohohle koláče poleva. Hodně sladká (cukr), kyselá (spousta citrónové šťávy), hořká (citrónová kůra) a krémová (žloutky)... ach.
korpus:
1 hrnek mouky (půl na půl kokosová a hladká pšeničná - samotná kokosová by nedržela pohromadě)
1/2 hrnku cukru písku
1/2 prášku do pečiva
1/2 hrnku mléka (já používám mandlové, protože kravské nemůžu, ale originálně tam samozřejmě bývalo to)
1/4 hrnku oleje
1 celé vejce
Smíchat všechno dohromady a v dortové formě péct na 200 °C, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Po upečení nechávám aspoň chvíli vychladnout, než na to naliju polevu.
poleva:
1 vanilkový puding
2 lžíce cukru
2 žloutky
2 citróny (kůra i šťáva)
Puding uvařit ve vodě (opakuji: ve vodě!) s cukrem, a když začne houstnout, vmíchat do něj žloutky a kůru i šťávu z citrónů. (Doporučuju nejdřív ostrouhat a teprve potom vymačkat. Já vím, že je to logický, ale člověk může být unavený a nemusí mu to dojít... la la la...) Horké nalít do formy na upečený korpus a nechat přes noc zatuhnout v lednici.
Většinou se fotí ten vykrojený kousek, ale když ono to tak pěkně připomíná Pacmana!