Oblíbené recepty

4. červen 2020 | 19.30 |
blog › 
Oblíbené recepty

Několik receptů z doby homeofficové v první půlce roku. Asi je prostě chci mít při ruce - třeba sem časem budu doplňovat další.

pad thai
Pad thai bez receptu, zas tak skvělé nebylo. Ale když už jsem ho vyfotila... ehm :)

Kořeněná kuřecí směs - Mexiko (5/5)
(z Cestování za jídlem, s. 132, velmi upraveno)

2 ks kuřecí řízky nakrájené na nudličky
5 malých brambor
1 cibule
3 velká rajčata
3 stroužky česneku
nasekané oloupané mandle
sůl, pepř, skořice, chilli, rozmarýn, libeček
(banány, koriandr, rýže, tortilla)

Ve velkém hrnci osmažit kuře dozlatova a dát stranou. Udělat cibulku, přidat drcený česnek, agresivně okořenit vším vypsaným kořením (díky té skořici to úžasně voní), vložit oloupaná rajčata a rozdrtit. Přidat mandle, zalít 300 ml vody, povařit 30 min, přidat na malé kousky pokrájené brambory a vařit, dokud nejsou hotové (a průběžně dolévat vodu, aby se dokázaly dovařit - mně to hodně houstlo). Na závěr dozdobit čerstvým koriandrem.

Na pánvi osmažit na oleji (orig. na másle) dva banány a podávat společně. Já měla banány už hodně zralé a dost se rozplizly, ale i tak zkaramelizovaly. Je to společně s jídlem překvapivě dobré, ale po jedné porci jsem zbytek pánve omylem snědla místo dezertu, ehm :) A myslím, že to jako součást jídla být vůbec nemusí. (Původně tam měl být společně s banány i ananas, ale ten jsem nesehnala.)

Má se to podávat v tortille, ale já si k tomu udělala rýži a přijde mi to vhodnější, protože je to díky koření opravdu hodně výrazné jídlo, které je vhodné něčím utlumit. Asi nejvhodnější by byl recept + rýže v tortille.

5/5, mňam!

korenene kure

Hovězí na víně (5/5)
(souhrn mnoha receptů podle surovin doma, základ zde)

250 g hovězí zadní nakrájené na nudličky
4 mrkve
2 cibule
1 velká batáta
1 láhev červeného vína
bobkový list, bazalka, rozmarýn, pepř
vývar

Na orestované cibulce zprudka osmahnout maso, přidat mrkev, společně chvíli restovat a pak zalít láhví vína a trochou vývaru. (Drze používám Masox. Dřív jsem se za to styděla, ale ono je to i tak dobrý, takže už jsem to překonala.) (Já vím, že v málokterém receptu je celá láhev vína, ale ono mi nechutnalo, i když bylo jakostní a kdesi cosi, a výsledek byl vážně vynikající.) Přidat všechno koření, přiklopit pokličkou a pomalu táhnout. Půl hodiny před koncem přidat batátu pokrájenou na malé kostičky a dovařit do její akorát až jemně rozvařené konzistence (protože ten bramborový škrob skvěle dobarví omáčku).

Závěrem zkusit nesníst celý hrnec naráz.

hovezi na vine
Ale vyfotit to fakt nejde, aby to vypadalo pěkně :-D

Citrónový koláč z kokosové mouky (5/5)
(korpus původně od mámy, resp. babičky, a krém od Markéty z Norma Dream Team - ale obojí je už hodně modifikováno)

Nejvíc nejlepší dezert na celým širým světě. (A minimálně Sargo je v tom se mnou.) Až při poslední várce jsem ho vypilovala k dokonalosti - polovinu hladké (pšeničné) mouky jsem nahradila moukou kokosovou a korpus je díky tomu o ach tolik moc lepší! Mokrý, i když zcela propečený, s lehkým tónem jiné chuti (nejde poznat, že je to kokosová mouka, ale zároveň jde poznat, že to není klasická mouka)... geniální.

A přitom byla vždycky největší výhrou tohohle koláče poleva. Hodně sladká (cukr), kyselá (spousta citrónové šťávy), hořká (citrónová kůra) a krémová (žloutky)... ach.

korpus:

1 hrnek mouky (půl na půl kokosová a hladká pšeničná - samotná kokosová by nedržela pohromadě)
1/2 hrnku cukru písku
1/2 prášku do pečiva
1/2 hrnku mléka (já používám mandlové, protože kravské nemůžu, ale originálně tam samozřejmě bývalo to)
1/4 hrnku oleje
1 celé vejce

Smíchat všechno dohromady a v dortové formě péct na 200 °C, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Po upečení nechávám aspoň chvíli vychladnout, než na to naliju polevu.

poleva:

1 vanilkový puding
2 lžíce cukru
2 žloutky
2 citróny (kůra i šťáva)

Puding uvařit ve vodě (opakuji: ve vodě!) s cukrem, a když začne houstnout, vmíchat do něj žloutky a kůru i šťávu z citrónů. (Doporučuju nejdřív ostrouhat a teprve potom vymačkat. Já vím, že je to logický, ale člověk může být unavený a nemusí mu to dojít... la la la...) Horké nalít do formy na upečený korpus a nechat přes noc zatuhnout v lednici.
 

kolac
Většinou se fotí ten vykrojený kousek, ale když ono to tak pěkně připomíná Pacmana!

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář