Článek Bezlepkový měsíc

Vložit nový komentář

Přihlášení
jméno:heslo:ze serveru:
vaše jméno:
vaše www: http://*
opište kód:

Pozn.: označená pole nejsou povinná. Odkaz na www bude zobrazen pod Vašim komentářem, pokud se jedná o odkaz na blog.

Komentáře k článku: Bezlepkový měsíc

28. 08. 2015 - 13:32

hroznetajne: Souhlasím, polévka z pečené dýně je filharmonie na jazyku!
Já bych do bezlepkového stravování asi nešla, protože jsem bezlepkovou dietu měla předepsanou 10 let, a když to nařídí doktoři, není to tak radostné, jako když si tu cestu zvolí člověk dobrovolně. Hlavně na prášky z toho byli ostatní (rodina, přátelé), co mi nemohli nic dát k jídlu, nebo mě někam pozvat a pořád to nechápali. Ale tehdy byly bezlepkové potraviny celkem drahé, dnes jsou zase jiné možnosti. Ale o tom, že se lidé dávají na tuto "bezpšeničnou" cestu vídám častěji a častěji. A vychází i spousta knížek a kuchařek.

---
hroznetajne.pise.cz

28. 08. 2015 - 19:23

hospodynka: To já mám strašně ráda, takové ty řeči, že lidské tělo je vytrénovatelné....a pak přijde strop. Místo sílení jen únava. Pokud by bezlepková dieta fungovala tak, jak si dnes někteří představují, byli bychom my celiaci štíhlí supervýkonní sportovci a to nejsme. Jsem zvědavá, jaký stravovací směr zvolíš příště

---
hospodynka.pise.cz

02. 09. 2015 - 14:35

sargo: Ona tam samozřejmě není velikost porcí, ale když chceš pořád tak sílit, mají ti ty svaly vůbec z čeho růst? Ale je to pěkný koníček - ještě zábavnější by mi připadal, kdyby se dalo chvíli jídlo prostě vypustit

---
sargo.pise.cz

02. 09. 2015 - 22:02

eithne: Hroznětajné: Věřím, že celiaky musí lidi, kteří si to "jen zkouší", štvát. Vím, že je to teď módní vlna, ale u mě za tím byla opravdu jenom touha zjistit, jak zareaguje tělo. Prosím tedy o shovívavost

Hospodyňka: Ale no tak! Já si samozřejmě nemyslím, že by všichni zdraví lidé měli okamžitě vysadit lepek, aby se z nich stali nevyčerpatelní roboti! Já chtěla zjistit, jestli nemůžu trpět nějakou slabou nesnášenlivostí lepku, a tohle mi přišlo jako nejschůdnější cesta. Příště... hodně teď koukám po bezsacharidové dietě, respektive po té varientě, kdy jí člověk sacharidy ve vlnách. Ale hned tak s tím nezačnu.

Sargo: Mé porce jídla jsou velké zhruba stejně jako celé vaší rodiny dohromady. (Což není zase tolik. Pořád ještě žiješ jenom z proteinových nápojů?) Ale koníček to byl výborný! Na seznam zajímavých diet si píšu "tip od manželky - brethariánství"...

---
eithne.pise.cz

03. 09. 2015 - 10:57

hospodynka: Takže ses celý měsíc trápila komplikovanou dietou, místo abys zašla na alergologii?
Sacharidy se snažím omezovat od začátku roku (no ne nijak drasticky, když Liána upeče dortík, tak si neodpírám,), mám dvě kila dole, ale únava nezmizela. Uvědomuju si, že bych měla jíst víc masa.

---
hospodynka.pise.cz

03. 09. 2015 - 11:17

eithne: Trápila? Mě to bavilo! S masem mám taky problém - bojím se, že ryby se mezi maso tak docela nepočítají, ty jím aspoň nějaké. Jinak maso velmi zřídka a chuťově mi vůbec nechybí...

---
eithne.pise.cz

03. 09. 2015 - 08:07

sargo: Eithné: nápoje byly jenom kvůli angíně! Do nového koníčka to má daleko
Ale fakt mě to upřímně nebaví. Jsem ideální typ na krabičky - prostě moct na čas úplně vypustit jakékoli přemýšlení, starání se, nakupování, všechno Ovšem je pravda, že odpor jsem získala spíš díky dětičkám, než sobě, ani vypovědět se nedá, jak je nekonečně otravné, že nic nežerou, s odpuštěním. Asi ale pochopily, že jde do tuhého, a rozšíření jídelníčku během několika posledních dní je úchvatňácké. Jsou se začátkem nového roku nějaké povolné

---
sargo.pise.cz

03. 09. 2015 - 08:23

eithne: Aha! Takže už ses vrátila ke svým obvyklým půleným dětským porcím?
Asi se ti nedivím, jestli jsou děti opravdu tak zmlsané. Stejně je zvláštní, že ve škole a školce jedí vcelku rozumně, ne?
Já se teď dostala do fáze, kdy piluju svých pět jídel k naprosté dokonalosti. Když mně to tak chutná! Akorát tenhle týden jsem omylem navařila jak pro regiment a nemá to kdo jíst... ten pracovní týden je totiž děsně krátký!

---
eithne.pise.cz

03. 09. 2015 - 08:42

sargo: Náááááhodou, poctivě se snažím je zvětšit
Ve škole a ve školce taky nejí. Mají nějaký záhadný algoritmus, který jsem nepochopila, podle kterého si vyberou jídla, která budou jíst jenom v instituci, ale doma ne, pak nějaká doma, ale nikde jinde, pár nepřenosných specialit má babička... A pak vyjdou ven hladoví jako vlčáci a já místo povidlové buchty držím banán. Ovšem pozor, normálně bych napsala "a nastane hysterák", ale včera nastalo "díky, mami, dám si rád" - málem to se mnou šlehlo, bez nadsázky. A večer snědli polívku! Oba! Poprvé! Něco divného je ve vzduchu
Na pěti jídlech není nic špatného (stav se, přebytky hladce zvládnem ), zvlášť pokud jsou pilována k dokonalosti Ostatně i u dětiček připisuju jejich nechuť přílišné snaze školek o pestrý jídelníček. Prostě si nemají čas na nic zvyknout a celkově ta kuchyně není stylově konzistentní Uvažuju teď nad plánem napsat si pár rozumných jídel, která jim pokryjí všechno, co mají jíst, a točit je nemilosrdně dokola v pravidelném rytmu, dokud se na ně nenaučí. Pravidelnost a nevyhnutelnost obecně dětem dělá dobře, tak to třeba zabere (Pokud mě z toho dřív neklepne. )

---
sargo.pise.cz

03. 09. 2015 - 09:43

eithne: Je v pořádku, že z těch pěti jídel jsou čtyři polévky? Ale člověk s nimi vystačí, ve všech stojí lžíce!
Děti vyrostou a začnou plenit lednici, ani se nenaděješ. Až budeš mít ten seznam rozumných jídel, tak mi ho prosím pošli, třeba se něco přiučím... Ačkoliv jsem teď fascinovaně zjistila, že má osobní wordovská kuchařka ozkoušených a oblíbených receptů má už padesát stránek! *hrdík*

---
eithne.pise.cz

03. 09. 2015 - 10:38

sargo: Chci odkaz! Mám ispiraci jenom když jsem někde úplně mimo.

---
sargo.pise.cz

03. 09. 2015 - 10:53

eithne: Odkaz? Já ji nemám online, to si píšu doma, pěkně na disku Pošlu ti ji večer mailem

---
eithne.pise.cz

03. 09. 2015 - 11:08

hospodynka: Padesát stránek? To je na vlastní foodblog nebo hospodu

---
hospodynka.pise.cz

03. 09. 2015 - 13:13

eithne: Padesát stránek není padesát hlavních chodů, to je padesát sakumprásk všeho - včetně vánočního cukroví, salátů, pomazánek, večeří na kamna a podobných obskurností

---
eithne.pise.cz

05. 09. 2015 - 11:21

boudicca: Jsem moc zvědavá na recepty. Alternativní jídla (zvlášť ta bezmasá) mám dost ráda. Taky si doma vařím, takže čím rychleji, zdravěji jednodušeji, tím lépe. Momentálně ujíždím na cizrně s podušenými rajčaty a vajíčkem a na taboulé. Kdyby byla možnost zaslat wordovskou kuchařku, budu moc vděčná
Překvapilo mě, že bezlepková dieta neměla téměř žádný účinek, co se týče zdraví. Sama jsem celkem uvažovala, že bych ji zkusila. Na druhou stranu, mi dělají problém obecně tuky a cukry, mléčné výrobky taky můžu jen omezeně, takže kdybych natvrdo vysadila i cokoliv s lepkem, jídelníček by se mi smrskl na naprosté minimum poživatelných potravin...

---
boudicca.pise.cz

07. 09. 2015 - 22:22

eithne: Když on by byl hrozný provar, kdybych tu kuchařku šířila, vzhledem k tomu, že recepty nevymýšlím, ale přebírám. S tvým jménem tam mám zkopírované třeba mnou velmi oblíbené taboulé a receptů od Sargo mám dokonce víc než od vlastní mámy. Když si to sbírám pro sebe, považuji to za přebírání a uchovávání cizích zkušeností. Kdybych to šířila, bylo by to prachsprosté plagiátorství

Já nadále omezuji cukry (ty primitivně rozpoznatelné - sladké mlsání a nápoje), tuků obecně moc nejím... přijímám málo bílkovin, na tom teď pracuji, protože to se se sportem úplně neslučuje. Já měla při bezlepkové opravdu obrovskou výhodu v zásobování zeleninou a mraženými rybami. To se pak vaří jedna radost.

---
eithne.pise.cz

24. 09. 2015 - 13:22

helca: Mouku jedině rejžovou. Kukuřičná je dobrá leda tak do polívky, píct se z ní nedá. Rejžová je fakt skvělá.
Těstoviny taky rejžový, jsou rychlý, jsou jednoduchý a jsou dobrý. A ty kukuřičný jsou zase krásně žlutý
Jinak já jedla lepek z nařízení tři měsíce (možná pět, vlastně nevim, ale určitě mnohem dýl než jeden), aby mi potvrdili diagnózu, tak jsi možná na nějakou změnu potřebovala víc času?
Polívky jsou nejlepší! Já zrovna vařim těstoviny s minirajčatama, žampionama a pestem. Pořád. Jenom občas tam zapomenu nalejt šlehačku.

24. 09. 2015 - 13:39

eithne: Rýžovou mouku jsem nezkoušela, protože ji v Albertu nemají. Nikde jinde jsem nenakupovala... Mně se ta kukuřičná líbí barvou, v té bublanině byla dobrá, byť tam byla s pohankovou 1:1. Pohanková zase dobře drží, ale je trochu hořká.

Rýžové těstoviny jsem měla k obědu dneska, s houbami a kukuřicí, bez pesta, to je moc drahé Kukuřičné jsou sice hezky barevné, ale hodně křehké a nechutnají mi tolik. Nojo, všechno má něco do sebe.

Já se po téhle zkušenosti vrátila k obvyklému vaření, ale jak jsem se zásobila bezlepkovými věcmi, stejně jím lepku minimum. Včera jsem si s velkou slávou koupila půlku chleba poprvé po dvou měsících. A v lednici mám pořád ještě bezlepkové pivo, které mi velice zachutnalo

---
eithne.pise.cz

24. 09. 2015 - 18:08

helca: No jo, já jsem teď ukrutně bohatá, když konečně vydělávam Navíc to stojí dvě éčka a dávam toho dvě lžičky..proklatě dobrá investice!

25. 09. 2015 - 08:23

eithne: Když ono se to musí po otevření poměrně brzy vypotřebovat, už mi to jednou zplesnivělo, a to jsem to měla načnuté dva týdny...

---
eithne.pise.cz

01. 10. 2015 - 22:21

ava*: Občas mám pocit ze svého okolí, že dnes není normální ten, kdo jí všechny ty lepky a pšeničný mouky a vůbec Takže je super, že jsi napsala tenhle článek, aspoň si můžu říct, že zas takovej zázrak to nebude a nemusím to ani zkoušet
Sargo: Tradičně antikoncepční příspěvky...

---
ava.pise.cz

03. 10. 2015 - 18:13

eithne: Ten pocit jsem přesně měla taky, ještě jak se pohybuju mezi běžci a ultraběžci, tak toho kolem mě bylo vážně hodně. Tak jsem si aspoň udělala vlastní názor

---
eithne.pise.cz

06. 10. 2015 - 17:28

evi: Zajímavé - i když o bezlepkové dietě jsem slyšela spíš, že vymizí taková ta běžná únava, než že by se z člověka stal lepší sportovec, což ty jsi asi měla v plánu. Jídelníček vypadá dobře, akorát mám pořád dojem, že mi prostě nezbývá čas se s tím jídlem takhle patlat, vymýšlet, skládat, shánět recepty, vařit - takže s dítětem prostě točím každý den to samé (v čehož vyvážené složení věřím - vývar se zeleninou, bílý jogurt s ovocem apod.) a výsledek - jak psala Sargo - ve školce jsou moc tvůrčí, co se rozličných jídel týče, a on na takovou rozmanitost prostě není zvyklý, tak to tam nechce jíst. Aspoň že doma jí ale celkem slušně...

---
e-vismaior.blog.cz

07. 10. 2015 - 09:54

eithne: Já jsem byla zvědavá, zda to bude mít vůbec nějaký efekt - jedno jaký, vymizení běžné únavy by bylo ok. Moc velká očekávání jsem ovšem neměla, takže jsem nakonec byla spokojená i s jediným efektem, a to byla změna jídelníčku k rozmanitějšímu, čehož bych s trochou snahy dosáhla i bez toho, žejo...

---
eithne.pise.cz